Amazon landt op DronePort

droneport

DronePort Campus, de bedrijvencampus in Sint-Truiden voor onbemande vliegtuigsystemen en bedrijven in de dronesector, sluit enkele weken voor haar opening al een samenwerking af met grote, internationale spelers zoals Amazon, Unifly en Sabca. Deze wereldspelers vinden mekaar op de gloednieuwe testsite om er samen te werken aan de toekomst van de drone-industrie door middel van onderzoek en demonstraties. Deze samenwerking wijst meteen ook op het grote aantal troeven dat DronePort in huis heeft.

Het SAFIR-consortium, Safe and Flexible Integration of Initial U-space Services in a Real Environment, zet de komende jaren stevig in op onderzoeken en demonstraties voor drone-operaties die levensvatbaar, robuust en gebruiksklaar zijn in heel Europa. Denk hierbij aan surveillancevluchten, pakketbezorging, dringend medisch vervoer, hoogspanningslijn-mapping en pylooninspectie. Verder wordt het gebruik van telecomtechnologie voor datacommunicatie met bemande en onbemande luchtvaartuigen beoordeeld. De demonstraties worden uitgevoerd op DronePort en in de haven van Antwerpen.

Belgische én internationale spelers

Een resem Belgische en internationale topspelers uit de drone- en technologiewereld geven het consortium mee vorm: Unifly, Amazon Prime Air, Belgocontrol, DronePort, Proximus, Port of Antwerp, Helicus, Sabca, Elia, High Eye, C-Astral, Tekever en Aveillant. DronePort zelf speelt binnen het consortium een cruciale rol, omdat het de bouwstenen, een landingsbaan en een uniek luchtruim ter beschikking heeft. En nu komt daar dus een aantal internationale bedrijven gebruik van maken en vormen zij ineens ook een ecosysteem. DronePort staat hiermee meteen op de wereldkaart. Het feit dat internationale bedrijven zoals Amazon de weg vinden naar Sint-Truiden, betekent dat DronePort een behoefte invult zoals dat nergens anders in Europa gebeurt.

Start-ups en groeibedrijven

Bedrijven die zich binnenkort op DronePort vestigen, komen terecht op een campus waar zowel start-ups als groeibedrijven hun thuisbasis hebben. Naast kantoren, een incubator voor sart-ups, testfaciliteiten en een brasserie, biedt de site ook toegang tot een drone-community. Bovendien kunnen dronepiloten er naar hartenlust experimenteren in drie gecontroleerde outdoor testzones. In die zones kan er hoger gevlogen worden dan normaal toegelaten. Bewoners kunnen er ook rekenen op coaching en sectorgebonden knowhow. De focus zal liggen op bedrijven met een link naar de luchtvaart, zowel bemand als onbemand. Ook sport- en privévliegtuigen krijgen er dus een plek. Al de stakeholders uit de luchtvaart zijn er welkom.

Bezoeken

In de eerste helft van 2019 worden er publieksdagen georganiseerd zodat iedereen de kans krijgt om de site te bezoeken.

www.droneport.eu