Bokrijk krijgt Ultima Cultureel Ondernemerschap 2018

Ambachtelijk brood van De Superette

Domein Bokrijk - sinds generaties een vaste waarde in Vlaanderen - is hipper dan ooit. De nieuwe aanpak die sinds een aantal jaren wordt gehanteerd werpt duidelijk haar vruchten af en zorgt voor een volledig nieuwe beleving van het park. Het sterke accent op vakmanschap binnen een hedendaagse context draagt hier zeker en vast toe bij. Een grootse en gedurfde aanpak, die Bokrijk nu terecht de Ultima Cultureel Ondernemerschap oplevert.

We citeren uit het lovende juryverslag:

Sinds 2015 is Bokrijk een nieuwe weg ingeslagen. Dit doen ze aan de hand van het manifest waarin 15 ambities uitspreken werden onder de slogan “De toekomst start nu”. Vertrekkende vanuit de museumcollectie wil Bokrijk relevant blijven in de snel veranderende maatschappij van vandaag. Voor een museum dat tot voor kort nog synoniem was aan ‘oubollig en stoffig’ een hele uitdaging.

Vandaag kunnen we aan Bokrijk de Ultima Cultureel Ondernemerschap 2018 uitreiken met de vaststelling dat Bokrijk ‘ontstoft’ is. De logge machine Bokrijk is terug aan de praat gekregen met een eigentijdse, maar vooral gedurfde aanpak. Een voorbeeld van de vernieuwde aanpak is het project BKRK oftewel ‘Bokrijk Brandmerkt’.

Met BKRK wil Bokrijk de hedendaagse relevantie van het vakmanschap van vroeger aantonen, en gaan ze op een innovatieve manier met oude ambachten om. Bokrijk zet in op de (her)beleving van het immateriële erfgoed van weleer en herwaardeert vakmanschap tot een waardevol publiek goed voor de toekomst. Dat gebeurt bovendien op een laagdrempelige en toegankelijke wijze. Meer nog toont Bokrijk een ondernemingsvisie binnen het domein cultureel erfgoed, én een durf om dit te activeren in plaats van de conserveren.

De jury looft hoe het openluchtmuseum Bokrijk de link legt tussen de eigen museale werking en de BKRK-merchandising. Ze willen met de ambachtelijke producten niet enkel hun kennis en expertise delen, maar ook eigen inkomsten genereren op een unieke manier, en het werk van de vakmensen zichtbaar maken voor de bezoeker. Maar ze gaan in Bokrijk nog een stapje verder... Denk maar aan het BKRK Brood in de bakkerij van Kobe Desramaults en het BKRK Bier dat eraan komt in 2019. Ook de capsulecollectie van Tim Van Steenbergen, de gastcurator bij BKRK Textiel, mag niet op deze lijst ontbreken. BKRK-producten zijn via gerichte distributiepunten te vinden over heel Vlaanderen, van de Biënnale Interieur in Kortrijk tot in de Hasseltse horeca. Bokrijk stimuleert ook extern ondernemerschap. Zo worden sinds 2014 ieder jaar de BKRK-awards uitgereikt voor innovatief vakmanschap.

Maar voor de jury is dé kers op de taart het VAKlab, het expertise- en dienstencentrum van Bokrijk dat specifiek inzet op vakmanschap en ondernemerschap. VAKlab wil hedendaags vakmanschap versterken en een brug vormen naar andere sectoren en de bredere economie, maar ook vakmensen stimuleren in hun ondernemerschap en makers ondersteunen met kennis en expertise. Op zijn beurt brengt VAKlab ook kennis en de eigentijdsheid van het dagelijkse leven in het museum binnen. Door de unieke plaats die het domein in ons collectief geheugen inneemt, verbindt Bokrijk met deze nieuwe aanpak opnieuw generaties. De jury is benieuwd hoe de ambitie om de link met de superdiverse samenleving te maken hier ook een plaats in zal krijgen.

De Ultimas zijn kwaliteitslabels waarmee de Vlaamse overheid erkenning wil geven aan initiatieven van cultureel belang. Ze zijn de opvolgers van de Vlaamse Cultuurprijzen die tot 2017 werden uitgereikt.

Meer info:

www.bokrijk.be

www.vaklab.be

www.de-superette.be