Limburgse Toppers: Het Glazen Huis in Lommel

stad limburg

Parel van de Stad Limburg

Geopend in 2007, als thuisbasis van het Vlaams centrum voor hedendaagse glaskunst, wil Het Glazen Huis de Limburgse en Vlaamse glaskunst uitdragen.

Het is een dynamisch centrum dat glas wil promoten in al zijn facetten en zich toespitst op alle verschijnings- en gebruiksvormen: glas in het dagdagelijkse gebruik, glas in design, glas doorheen de geschiedenis en in de toekomst, glas binnen de hedendaagse kunst. Vooral dit laatste, ‘glas als artistiek medium’, een plaats geven binnen de hedendaagse kunst is één van de  voornaamste doelstellingen van het centrum. Het Glazen Huis laat zien dat glas kan zijn wat het wil: object of schilderij, brons of edelsteen, kunst of design, uniek of alledaags, kleurrijk of onzichtbaar.

Elk jaar worden er een drietal unieke tentoonstellingen georganiseerd. Naast het werk van internationaal gerenommeerde kunstenaars, designers en jonge talenten toont het museum glasobjecten uit private en openbare collecties zoals de glaskunstcollectie van de stad Lommel.

Bijna 20 jaar bouwt de stad, onder advies van de stedelijke kunstcommissie aan een eigen glaskunstcollectie. Prospecties in binnen en buitenland, bezoeken aan galeries, exposities, kunstbeurzen en kunstenaarsateliers, leveren een hedendaagse, unieke en waardevolle stedelijke glaskunstcollectie.

Glazen Huis

Bijzonder is ook de architectuur van Het Glazen Huis: een glazen kegel met een hoogte van 30 meter torent op bijna doorzichtige wijze uit boven het stadscentrum van Lommel. ’s Avonds is de kegel een lichtbaken in de avondlucht. Rond de kegel herbergen een 6 meter hoge glazen doos en een ondergrondse verdieping expositieruimtes op 3 niveaus.

Tot 17 april loopt nog de tentoonstelling over ‘Deens glas - van modern fabrieksdesign tot hedendaagse kunst’.

www.hetglazenhuis.be