VN denkt aan drijvende steden

Voorstelling drijvende stad door oceanix

Recent vroegen de Verenigde Naties aan een panel van experts om de haalbaarheid van duurzame drijvende steden te onderzoeken. Op het eerste zich misschien een vergezochte vraag, toch is dit een piste waar ernstig over wordt nagedacht. Bijna de helft van de wereldbevolking leeft immers in kustgebieden. De steden die in deze gebieden liggen zullen in de toekomst almaar verder blijven groeien, met het nodige effect op zowel het leven in het water als op het land. Daarnaast zorgt de klimaatverandering voor bijkomende uitdagingen voor kuststeden wereldwijd, omwille van de stijgende zeespiegel die hiermee gepaard gaat en de steeds intensere regenval die stormen veroorzaken.

Eén van de concepten die aan bod kwamen was dat van Oceanix, een organisatie waar ook het gerenommeerde Massachusetts Institue of Technology (MIT) aan is verbonden. Zij stellen voor om voor de kust kleinschalige drijvende eilanden op te richten waarop woningen, werkplekken en gemeenschapsvoorzieningen kunnen worden gebouwd. Deze eilanden kunnen vervolgens worden verbonden met elkaar via schepen en drones en vormen ruimtelijk één groot geheel met de stad op het vasteland.

klein of groot - oceanix group

Vanuit de VN werd enthousiast gereageerd hierop, dat het concept omschreef als ongewoon en innovatief. Ze zien ook bijkomende voordelen doordat deze drijvende steden van in het begin als energieneutraal kunnen worden ontworden en maximaal gebruik kunnen maken van water- en windenergie.

Meer lezen hierover?

https://www.smartcitiesdive.com/news/un-roundtable-weighs-viability-of-floating-cities/552187/

http://oceanix.org/

(Foto's: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group)