Groene 'supereilanden' kunnen honderden levens redden in Barcelona

Luchtbeeld Barcelona

Een studie van het Gezondheidsinstituut van Barcelona heeft uitgewezen dat er in de stad honderden vroegtijdige overlijdens kunnen worden vermeden door een grootschalig model in te voeren dat het verkeer in de binnenstad aanzienlijk terugdringt. Geen overbodige luxe als je weet dat het compacte Barcelona één van de steden is met de hoogste verkeersdruk van Europa en de inwoners er vaak geconfronteerd worden met luchtvervuiling die boven de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie uitstijgen.

Concreet gaat het over het invoeren van zogenaamde 'supereilanden' (ook 'superilles' of 'superblocks' genaamd), waarbij bepaalde straten in de oude wijken worden afgesloten voor alle doorgaand verkeer. Enkel de bewoners en de hulpdiensten mogen er nog door. Het resultaat? Een kwart minder luchtvervuiling en heel wat vrijgekomen ruimte die kwaliteitsvoller en groener ingericht kan worden. Hierdoor zouden volgens de studie jaarlijks meer dan 600 vroegtijdige overlijden vermeden kunnen worden en neemt de levensduur voor elke inwoner toe met 200 dagen.

Het schema hieronder geeft goed weer hoe die 'supereilanden' er in de praktijk uitzien.

Superblocks

Momenteel zijn er al zes van deze supereilanden gecreëerd en gaan er binnenkort nog drie bijkomen. Op andere plaatsen wordt het overleg met de bewoners binnenkort opgestart. Deze maatregel sluit aan bij andere initiatieven in Barcelona die de stad leefbaarder moeten maken qua verkeer en luchtvervuiling. Zo wordt er vanaf begin 2020 stap voor stap een lage emissiezone ingevoerd en komen er maatregelen om het privaat autobezit terug te dringen.

Bron: www.trust.org