Gardens by the Bay: tuinen van de toekomst?

Gardens by the Bay

Gardens by the Bay is een groot natuurpark van 101 hectare in Singapore, dat gekenmerkt wordt door tal van innovatieve toepassingen. Deze tuin, die uit drie verschillende delen bestaat, maakt deel uit van de plannen van de overheid om de levenskwaliteit in de stadstaat te verhogen door meer en beter groen te voorzien. Niet alleen was het de bedoeling dat het park zou uitgroeien tot een nationaal symbool, het moest ook één van de voornaamste plekken worden voor ontspanning en recreatie. Met meer dan 10 miljoen bezoekers alleen al in 2018, lijkt dit ook aardig te lukken.

Sinds de opening in 2012 is het park steeds meer onder internationale aandacht komen te staan. Vooral de 'Supertree Grove' (zie foto) springt in het oog. En dat mag je gerust letterlijk nemen. De zogenaamde superbomen uit dit deel van de tuin zijn constructies met afmetingen tussen 25 en 50 meter hoog. Ze zitten vol met technologie die de ecologische functies van echte bomen nabootsen. Zo zitten er fotovoltaïsche cellen in verwerkt die zonlicht opslaan en weer afgeven als energie (verlichting), vergelijkbaar met hoe fotosynthese werkt. Verder vangen de bomen ook regenwater op - water dat gebruikt wordt voor irrigatie en de fonteinen in het park. Ook dienen ze als filters bij het aanzuigen en uitstoten van lucht voor de afkoeling van de twee grote biosferen die elders in het park staan.

Of wij bij ons snel dergelijke bomen zullen zien, valt af te wachten. Maar de Gardens by the Bay bieden ontegensprekelijk inspiratie voor de uitdagingen waar wij voor staan. En maken één ding duidelijk: meer en kwaliteitsvol groen is absoluut noodzakelijk in onze stedelijke omgeving, willen we de levenskwaliteit zo hoog mogelijk houden.

(foto: Jan Hecking)